Marathonschaatser Chiel Smit ziet droom uitkomen met overstap naar Jumbo-Visma

Marathonschaatser Chiel Smit ziet droom uitkomen met overstap naar Jumbo-Visma

In de wereld van het marathonschaatsen wordt een droom werkelijkheid voor Chiel Smit. De 25-jarige marathonschaatser heeft zijn handtekening gezet onder een contract bij de marathonploeg van Jumbo-Visma. Met de komst van Smit is het team, dat onder leiding staat van ploegleider Peter de Vries, compleet voor het nieuwe seizoen.

Smit kwam de afgelopen twee jaar uit voor Team Sprog. Vorig jaar maakte Smit veel indruk door op het Zweedse natuurijs van Luleå de Grand Prix Finale over 150 kilometer op zijn naam te schrijven. Dit seizoen eindigde hij knap als tweede bij het ONK Marathon op de Weissensee. 

“Dit is een droom die uitkomt”, reageert een dolenthousiaste Smit. “Ik ben nu twee jaar Topdivisierijder en heb keihard getraind om de stap te kunnen maken naar een topteam. Toen Ard (Alderts, red.), teammanager van Team Sprog, mij belde met de boodschap dat Jumbo-Visma interesse in mij had, schrok ik in eerste instantie wel.” 

“Ik had mijn contract al verlengd, omdat ik veel plezier beleef en vertrouwen in het team heb. Dankzij de staf van Team Sprog mag ik deze overstap nu toch nog maken. Zij vinden het een unieke kans die ik niet mag laten liggen. Ze gunnen het mij, waardoor ik volgend jaar in geel-zwart in plaats van het oude vertrouwde rood-zwart rijd. Ik ben ze ontzettend dankbaar.”

Ondanks het vertrek van Smit gunt Alderts zijn pupil deze overstap: “Dit is waarvoor wij het doen. Wij zijn een team dat zich wil positioneren als opleidingsteam voor talentvolle marathonschaatsers. Wij willen ze opleiden en afleveren aan de topteams. Toen Sven Kramer mij benaderde en vroeg naar de mogelijkheden om Chiel de overstap te laten maken, had ik in eerste instantie een dubbel gevoel.”

“Onze filosofie is om marathonschaatsers verder te laten ontwikkelen en dat moet je dan natuurlijk ook proberen waar te maken. Soms moet je ze dan laten gaan, net zoals in het geval van Chiel. Dat lukt natuurlijk niet bij iedereen, maar dit jaar zijn er al drie rijders die zo'n sprong hebben gemaakt. Daar zijn wij als begeleidingsteam erg trots op.” 

Smit staat te popelen om te beginnen aan het nieuwe avontuur. “Jumbo-Visma heeft de laatste maanden aangetoond over veel kwaliteit te beschikken. Ik hoop aankomend seizoen mezelf nog meer te ontwikkelen op kunstijs, zodat ik mijn steentje kan bijdragen aan de successen van het team. 

“Daarnaast zou het geweldig zijn als we als ploeg een aantal wedstrijden weten te winnen op zowel het nationale als internationale natuurijs. Ik ga in ieder geval m’n uiterste best doen om het team te helpen en natuurlijk zelf zo goed mogelijk te presteren.”

Ploegleider De Vries is verheugd met de komst van Smit. “Chiel is een jongen met veel inhoud. Hij heeft de afgelopen twee seizoenen laten zien dat op hij op natuurijs tot de beste schaatsers behoort. Vorig jaar reed hij zichzelf behoorlijk in de kijker door de Grand Prix Finale in Zweden te winnen. Ook dit jaar presteerde hij goed op natuurijs, getuige zijn tweede plek op het ONK. Chiel zit nog lang niet aan zijn plafond en ik heb er alle vertrouwen in dat we hem op zowel op kunstijs als natuurijs beter kunnen maken.”

meer Actueel

sport & business

Team Sprog

Sponsoren gezocht

Dit seizoen gaan we ons derde jaar in de Topdivisie tegemoet. Het eerste jaar, waarin ons team haar debuut maakte, behaalden we naast verschillende top 10 klasseringen, een prachtige overwinning tijdens de zwaarste wedstrijd van het seizoen in Zweden; de Sea Ice Classic over 150 km. Afgelopen seizoen behaalden we een mooie 5e plaats in het ploegenklassement, werden we 2e op het ONK 150 km én wonnen we de Alternatieve 11-stedentocht op de Weissensee over 200 km. Dat maakte dat wij afgelopen seizoen het meest succesvolle team op natuurijs waren.

Dat succes heeft allerlei raakvlakken. Ondernemen is namelijk topsport, en topsport is ondernemen. Ze vertegenwoordigen beiden krachtige aspecten van dezelfde medaille. En die medailles kun jij – als sponsor – toejuichen.

Wil jij je verbinden aan Team Sprog? Klik dan snel op de onderstaande knop voor meer informatie!

sponsoren