Ard Alderts: “Het team vanaf een andere positie observeren geeft je nieuwe inzichten”

Ard Alderts: “Het team vanaf een andere positie observeren geeft je nieuwe inzichten”

Maak kennis met Ard Alderts, de teammanager van Team Sprog. Waar hij op maandag de teamtraining verzorgd, schaatst hij op dinsdagavond zelf zijn rondjes op Thialf. En zodra er geen ijs meer ligt, zit hij het op de racefiets. En dan het liefst in Italië. "Want", zegt hij: "het Zuid-Italiaanse leven heeft mijn hart verovert, net zoals het schaatsteam."

Als ondernemer van Sprog heb je een druk schema. Hoe combineer je dit met het schaatsteam?

“Ik heb zeker een druk schema, maar het geeft mij vooral een enorme boost. Het kost mij geen energie, het brengt mij juist enorm veel. Als sponsor van ons eigen schaatsteam ben ik vooral herkenbaar in een organiserende rol, net zoals bij Sprog zelf. Een bureau wat zich bezig houdt met strategische merk positioneringen. Ik zorg er o.a. voor dat trainingsfaciliteiten, locaties voor de trainingskampen  en kleding geregeld zijn. Maar ook met sponsoren onderhoud ik een warm contact. Ik beleef er op dit moment veel plezier aan.”


Bij het damesteam van Palet had je een andere rol. Was dat een grote verandering?

“De laatste vier jaar was ik dag en nacht te vinden op en rondom het ijs. Dat was logisch want als trainer én ploegleider van Team Palet moest je vrijwel altijd aanwezig zijn. In dat team was geen plaats meer voor mij en helemaal stoppen wilde ik ook niet. Ik heb er namelijk nog veel plezier in. Jeroen de Vries, hoofdtrainer van Team Sprog, heeft mij de kans gegeven om één keer per week een training te verzorgen. En eerlijk gezegd bevalt mij dat prima. Hij is dirigent van ons team en heeft in het verleden al lang bewezen dat hij schaatsers écht beter maakt. Hij maakt de schema’s en heeft veel overleg met ploegleider Henk Wind. Door deze mooie verdeling van taken houd ik meer tijd over voor andere dingen. Een echte bonus.”


Hoe zie jij de toekomst? Als trainer of teammanager?

“Dat zal de tijd leren. Ik ben echt nog niet uitgekeken op het trainersvak. Maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je voor een periode vanaf een andere positie de organisatie kan observeren, je jezelf én het team kan ontwikkelen. Ik kan het heel goed vinden met Jeroen en wij hebben over het algemeen dezelfde visie op talentontwikkeling, discipline, mentaliteit en passie. Alles wat je nodig hebt om de top te kunnen behalen in deze mooie sport.”


Wat wil jij bereiken met het team?

“Team Sprog als een merk ontwikkelen met als uitkomst uiteindelijk een topteam wat goed georganiseerd is met prestaties op het allerhoogste niveau. Maar daar nemen wij wel de tijd voor. Tot nu toe zijn we tevreden over hoe we georganiseerd zijn. En dat in één jaar. Het is ook niet realistisch om dit binnen één of twee jaar te realiseren. Om dit haalbaar te maken hebben wij niet alleen sporters met een drive nodig maar ook sponsoren die willen investeren. Mijn ambitie is het merk 'Schaatsteam Sprog' als middel inzetten voor een netwerkorganisatie. Een win-winsituatie creëren voor zowel de sporters als de bedrijven die zich aan het team verbinden. Want alleen samen bereik je uiteindelijk de top!”

meer Actueel

sport & business

Team Sprog

Sponsoren gezocht

Dit seizoen gaan we ons derde jaar in de Topdivisie tegemoet. Het eerste jaar, waarin ons team haar debuut maakte, behaalden we naast verschillende top 10 klasseringen, een prachtige overwinning tijdens de zwaarste wedstrijd van het seizoen in Zweden; de Sea Ice Classic over 150 km. Afgelopen seizoen behaalden we een mooie 5e plaats in het ploegenklassement, werden we 2e op het ONK 150 km én wonnen we de Alternatieve 11-stedentocht op de Weissensee over 200 km. Dat maakte dat wij afgelopen seizoen het meest succesvolle team op natuurijs waren.

Dat succes heeft allerlei raakvlakken. Ondernemen is namelijk topsport, en topsport is ondernemen. Ze vertegenwoordigen beiden krachtige aspecten van dezelfde medaille. En die medailles kun jij – als sponsor – toejuichen.

Wil jij je verbinden aan Team Sprog? Klik dan snel op de onderstaande knop voor meer informatie!

sponsoren